Το σκάφος Nacra 17

Η κατηγορία Nacra 17 εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2011, συνδυάζοντας ως πλήρωμα έναν άνδρα και μια γυναίκα, γεγονός που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος της Ιστιοπλοΐας.  Το σκάφος σχεδιάστηκε αποκλειστικά ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και να προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα στα Μ.Μ.Ε.


Το Nacra 17 είναι σκάφος τύπου καταμαράν και σχεδιάστηκε το 2011. Έχει μήκος 5.25 μέτρα και βάρος 142 κιλά. Η γάστρα του αποτελείται από δύο πλωτήρες που συνδέονται με ένα πανί, το λεγόμενο «τραμπολίνο». Όταν το σκάφος αρμενίζει, το πλήρωμα αιωρείται στα «κρεμαστικά», τα οποία ξεκινούν από την κορυφή του καταρτιού και στηρίζουν τους αθλητές του σκάφους. Το συνολικό βάρος του πληρώματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 140 κιλά, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους, η οποία μπορεί να φτάσει τα 50 χλμ/ώρα. Η ταχύτητα με την οποία κινείται το σκάφος απαιτεί γρήγορη λήψη αποφάσεων και στρατηγική σκέψη, καθώς και γνώσεις μικρο-μετεωρολογίας.  H συνολική του ιστιοφορίας είναι 39μ2 (20+19).


Χαρακτηριστικό  του σκάφους αποτελεί η σχεδιαστική επιλογή των καρινών (DaggerBoards) μεταβλητής καμπυλότητας (C Foils) που προσδίδουν στο σκάφος τη δυνατότητα πλεύσης υπεράνω της θάλασσας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικά χαμηλότερης οπισθέλκουσας και συνεπώς, επίτευξη μεγάλων ταχυτήτων. Η συγκεκριμένη πλεύση θα αποτελέσει  ίσως το διαφοροποιούν στοιχείο για τη νίκη στους συγκεκριμένους αγώνες.