Τεχνικός Σύμβουλος

Ανδρέας Κοσματόπουλος

 

Ο Ανδρέας γνωρίζει ίσως όσο  κανένας άλλος τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά που πληρούν η Σοφία και ο Κώστας με τους οποίους υπήρξε για πολλά χρόνια συναθλητής και συνοδοιπόρος στις νίκες και τη ζωή. Επιπλέον οι εξαιρετικά υψηλές γνώσης του τον έχουν καταστήσει σήμερα διακεκριμένο προπονητή στους διεθνείς στίβους και ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σκαφών της ολυμπιακής κατηγορίας 470.  Η ενασχόληση του με εξειδικευμένα τεχνικά  θέματα (π.χ. εμπειρία από σκάφη τύπου Moth International) θα προσφέρει στην ομάδα συσσωρευμένη γνώση  και εμπειρία πάρα πολλών ετών. Αποτελεί μαζί με τον Danny το 4ο μέλος της ομάδας των νικητών.


Ο Ανδρέας τo 1982 σε ηλικία 14ων ετών κατέκτησε την πρώτη θέση στο εθνικό πρωτάθλημα Optimist μεταξύ 126 αθλητών. Έτσι γεννήθηκε μία σχέση πάθους με τη θάλασσα, τα κύματα και τον αέρα. Κερδίζοντας συνεχόμενα εθνικά πρωταθλήματα σε διάφορες κλάσεις, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας και ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα.

Η μεγάλη διάκριση ήρθε νωρίς όταν το 1992 προκρίθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης τερματίζοντας 12ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών με πλήρωμα τον Αθανάσιο Παχούμα. Στην πορεία, το ταλέντο του και η πίστη του για το χρυσό μετάλλιο επιβεβαιώθηκε. Διαθέτοντας πιθανότατα την μικρότερη υποστήριξη απ’ όλες τις ξένες ομάδες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στα 470 ανδρών το 1995 στον Καναδά με πλήρωμα τον Κώστα. Πετυχαίνοντας μία καθαρή νίκη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Για τις επιτυχίες του έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων,  με το Αργυρό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, με την Διαμνημόνευση αξίας και Τιμής των ενόπλεων δυνάμεων και του έχει απονεμηθεί τιμητικά ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού των Ε.Δ.  Μετά από τραυματισμό επέστρεψε στην κορυφή κερδίζοντας την Ολυμπιακή πρόκριση για το Πεκίνο το 2008.