Μιχάλης Πατενιώτης

Ο Μιχάλης Πατενιώτης ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα στον Ναυτικό Όμιλο Αθηνών σε ηλικία 8 ετών στην κατηγορία Optimist.

 

Σε ηλικία 15 ετών κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ίδιας κατηγορίας και ύστερα μεταπήδησε στα διθέσια σκάφη 420. Αφού πειραματίστηκε με πολλές και διαφορετικές κατηγορίες όπως τα 470, την ιστιοσανίδα Mistral και RS:X κατέληξε το 2006 στην Ολυμπιακή κατηγορία 49er όπου επικέντρωσε τις προσπάθειες του για μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2012 το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα με την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

 


Παράλληλα ασχολήθηκε με κατηγορίες σκαφών ανοικτής θαλάσσης με κορυφαίες στιγμές τον διάπλου του Ατλαντικού το 2006 και την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θάλασσας. Επίσης το 2009 συμμετείχε στο Louis Vuitton Pacific Series με σκάφη Americas Cup.


Έχει πολυάριθμες νίκες σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα στις κατηγορίες των Optimist, 49er και ανοικτή θάλασσα.


Η αγάπη του για την θάλασσα τον κράτησε κοντά σε αυτήν και επαγγελματικά, όταν μετά την Ολυμπιάδα του 2012 ξεκίνησε να εργάζεται σε εταιρεία μαγνητοσκόπησης ιστιοπλοϊκών αγώνων. Έχοντας κάνει την κάλυψη στις πιο σημαντικές ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις τα τελευταία 4 χρόνια αποφάσισε να γυρίσει στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα μαζί με την Σοφία Μπεκατώρου για να εξασφαλίσουν μία θέση στην Ελλάδα και την κατηγορία Nacra 17 στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο 2016.


Από το 2002 μέχρι και σήμερα είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Βάρκιζας-Βάρης. (http://www.naovv.gr/)

 

Είναι τελειόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου